Bitcoin ja sijoitusmarkkinat

Sijoitusmarkkinoilla eletään kummallista aikaa, joka saa parhaat asiantuntijatkin hämilleen. Jos rahataloustiede ei pysty selittämään edes nykyisiä korkojen ja pörssikurssien liikkeitä, miten se voisi selittää Bitcoinin kaltaisen aivan uudentyyppisen hyödykkeen käyttäytymistä?

He ovat aivan pihalla jo perinteisessä rahataloudessa ja ajavat siksi autoaan sumussa, kuten Hesarin Tuomas Niskakangas osuvasti kuvasi 3.12.2017:

Koska Bitcoin ajatellaan kuplana, sen hinta voi nousta vielä vaikka kuinka paljon ja kuka tahansa voi ansaita paljon rahaa ratsastamalla tämän kuplan turvin pilviin saakka (ja poistumalla juuri oikeaan aikaan pelistä, mikä onkin spekulatiivisen sijoittamisen vaikein asia).

Nordea-pomo Casper von Koskull tylyttää Bitcoinia absurdiksi rakennelmaksi. Erityisesti häntä harmittaa se, että pankkialaa säädellään ja valvotaan pilkuntarkasti samalla kun Bitcoin saa rehottaa kaiken valvonnan ulkopuolella: ”Jos bitcoinin annetaan olla ilman kontrolleja olemassa samalla, kun käytämme miljardeja pankkialan valvontaan, niin minusta se on kyllä vitsi, että annamme jonkin bitcoinin kaltaisen jatkaa olemassaoloaan… En ymmärrä sitä, se on absurdia”, von Koskull sanoi.

”Jos bitcoinin annetaan olla ilman kontrolleja olemassa samalla, kun käytämme miljardeja pankkialan valvontaan, niin minusta se on kyllä vitsi, että annamme jonkin bitcoinin kaltaisen jatkaa olemassaoloaan… En ymmärrä sitä, se on absurdia”, von Koskull sanoi myös.

Muuttumattomuus: Bitcoin-verkosto ja sen taustalla vaikuttava lohkoketju ovat muuttumattomia. Tämä tarkoittaa sitä, että rahansiirtoa ei ole mahdollista peruuttaa sen jälkeen, kun se on tehty. Yksittäisen bitcoinin arvo voi luonnollisesti kasvaa lähes rajattomaksi, jos mittatikkuna käytetään dollareita tai vaikkapa euroja.

Lopputulema

Tosiasiahan on, ettei yksikään julkisesti hallinnoitu raha ole koskaan kestänyt, koska hallitsija (kuningas, keisari, demokraattisesti valittu hallitus jne.) tuhlaa verorahat ja kun jostain pitää saada lisää budjetin tilkkeiksi, niin päädytään laskemaan rahan arvoa – kultaan sekoitetaan muita metalleja, rahaa painetaan lisää jne. Joskin tästä ennalta määritetystä valuutan liikkeellä olevasta määrästä seuraa myös sellainen kääntöpuoli, että jokin tarpeeksi varoissaan oleva taho voisi vaikuttaa halutessaan Bitcoinin arvoon luomalla markkinoille paljon kysyntään tai tarjontaa ja tätä kautta joko nostaa tai laskea Bitcoinin arvoa.

Se on myös säästäjän kannalta hyvä valuutta, sillä Bitcoineja on olemassa vain rajattu määrä, eikä sen arvoa voi heikentää luomalla niitä tyhjästä. Tämä ei ole syyttä, sillä hän on yksi harvoista ihmisistä, jotka ovat olleet Bitcoinissa mukana alusta asti ja ylipäätään kommunikoineet Bitcoinin lähestulkoon myyttisen kehittäjän kanssa. Tämä johtaa bitcoinien arvonnousuun, joka tarkoittaa sitä, että keskimääräisellä Bitcoin-käyttäjällä tulee olemaan tulevina vuosina vähemmän bitcoineja.

Bitcoinejahan ei tule koskaan olemaan enempää kuin 21 miljoonaa, joten on ajateltu että ne voisivat ennen pitkää hävitä ja Bitcoinin tarina loppuisi siihen. Jos bitcoineihin on sijoittanut sen alkuaikoina, tai louhinut bitcoineja sen alkuaikoina, on saattanut rikastua, koska bitcoinien arvo oli mitätön verrattuna nykyiseen.

Leave a comment